YOUTUBE

joi, 12 septembrie 2013

Der Waldfriedhof des Jägerregiments 3 in den Karpaten - Cimitirul de la Miraj 1917 - Valea Vaserului


Cimitirul de la Miraj 1917 - Valea Vaserului

Actualizat acum aproximativ o lună
"Un loc de pe Valea Vaserului, despre care se spune că în toamna anului 1916, în plin război mondial, aici ar fi avut loc o lupta între armatele ruse şi 4 batalioane germane de vânători de munte, chemate de austro-ungari să oprească linia frontului rus, care se întindea din Bucovina şi până în Slovacia, şi care a fost străpuns pe Tisa de armatele ruseşti. Atât armatele austro-ungare cât şi ruşii erau epuizaţi, mai ales în iarna anului 1917, luna februarie, care a fost deosebit de grea, cu zăpadă cum nu s-a mai văzut vreodată pe această vale sălbatecă. In această lună, deci februarie 1917, are loc '-prima parte" a Revoluţiei bolşevice, ţarul Nicolae al Rusiei fiind alungat, iar in contextul nou creat, combatanţii de la Miraj au încetat lupta, mai mult se spune că au "sărbătorit împreună evenimentul bând vodcă şi rom "unul în tranşeele celuilalt". In primăvara, după topirea zăpezilor cei doi comandanţi ( cel german era generalul Konta) au hotărât să-şi îngroape sutele de morţi. Astfel aici la Miraj a luat naştere un cimitir foarte "ciudat", deosebit ca arhitectură, fiind precedat de câteva înmormântări a unor ofiţeri lângă biserica catolică Sf. Elisabeta, din Făina (un loc apropiat Mirajului).
Prin ce era deosebit acest cimitir, probabil unic în lume? Prin faptul că fiecare batalion german (patru la număr) avea un anumit tip de cruci pe care era însemnat numele celui care a murit. Cimitirul era amplasat pe terase, fiecare terasă avea "rangul 11 ei. Deasupra acestor terase se afla mormântul unui general german, străjuit de o Madonă cu pruncul în braţe, sculptată într-un brad imens, care n-a fost scos din rădăcini, şi dc o cruce la Iei de imensă, ce-i reprezenta pe Isus Cristos, amândouă sculpturi fiind opera unui arhitect originar clin Munţii Pădurea Neagră, (rămăşiţele pământeşti ale generalului au fost duse în Germania în anii 20)." Text de Dr. Ing. Vasile Coman, lucrarea: "Scurt istoric al Văii Vaserului"; Vişeu de Sus, 06.08.2001

Cimitirul din pădure al regimentului 3 – Vânători din Carpați

Relatările ce însoțesc imaginile au fost scrise de plt. Anton Schnmid
Imaginile de la pag. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20 sunt reproduceri după fotografiile făcute de întemeietorul cimitirului, slt. Bruno Biehler iar cele de la pag. 9, 11, 15, 16 după fotografiile plt. Karl Rubatsch.
Reproduceri color după originale:
Bisericuța
Partea centrală a cimitirului
Cimitirul în amurg
Batalionul I
Batalionul II
Batalionul III
Batalionul IV Lt. Walter Schwarz
Mormânt dublu Plt. Hermann Grosselfinger
Vedere spre cimitir de pe malul Vaserului
Urcarea spre partea centrală a cimitirului
Vedere din interiorul cimitirului
Un colț al cimitirului
Vedere spre Muntele Toroiaga din poziția batalionului IV
„Spaniolii” noștri ruginiți pe Pirie
Vf. Comanu Plt. Otto Bauriedl
Munchen, 1918


Când soarele se înălța pe cer, voi erați acolo în munți. Din purpuriul zorilor se înălțau vârfurile rotunde și golașe, culmile înalte ale munților. Pădurile de brad coborau până la vale. Un romantism străvechi sălășluia în acele locuri. Cerbii își vedeau de drumul lor. Trunchiuri de copac zăceau culcate la pământ. Ape repezi își urmau cursul peste lespezi la vale. Înconjurați de acei munți împăduriți și sălbatici vă aflați voi, soldații regimentului trei vânători, sortiți a fi păzitorii acelor locuri, sortiți a apăra creasta împotriva rușilor.
Privire peste creasta Carpaților
Zorile se revărsau măreț în fața voastră și noi forțe vă însuflețeau trupurile. Mitralierele erau pregătite, armele îndreptate asupra inamicului care amenința să inunde câmpia Ungariei, să calce în picioare cu forța sa sălbatică spiritul german.
Pe furtună și ceață detașamentele voastre de vânători au pornit spre culmile munților, străfulgerând cu privirea împrejurimile. V-ați pus viața în primejdie în fața dușmanului ce stătea la pândă în ascunzișuri. Gândindu-vă la cei dragi de acasă, la părinții voștri, la soții și copii care acolo departe în patrie la căldura căminului, vegheau asupra viitorului vostru, vă îndeplineați cu bucurie misiunea grea.


Die Überreste dieses Waldfriedhofes findet man an der Station Miraj an der Strecke der Wassertalbahn. Über 500 deutsche Soldaten aus dem 1. Weltkrieg haben hier ihre letzte Ruhestätte.

- Origial documents - 


marți, 10 septembrie 2013

Calendar CFF Viseu de Sus / Mocanita 2014

Puteti comanda calendarul de pe www.cffviseu.com